Commons:Dobrodošlica

From Wikimedia Commons, the free media repository
Jump to navigation Jump to search

Što je Wikimedijin Zajednički poslužitelj?[edit]

Wikimedijin je Zajednički poslužitelj (Wikimedia Commons) skladište datoteka koje omogućava da sadržaj u javnom vlasništvu i slobodnolicencirani obrazovni sadržaj (slike, zvukovi i videozapisi) bude dostupan svima. To je zapravo repozitorij za različite projekte Zaklade Wikimedije, s tim da ne morate biti član niti jednog da biste koristili datoteke postavljene ovdje. Stvorili su ga i održavaju ga volonteri. Ciljeve ovog projekta možete pročitati na ovim stranicama.

Zajednički poslužitelj koristi istu wikitehnologiju kao i wikipedija i svatko ga može uređivati. Za razliku od postavljanja na drugim projektima, datoteke postavljene na Zajednički poslužitelj mogu se koristiti na stranicama svih Wikimedijinih projekata bez potrebe za postavljenjem na njima.

Od početka rada, 7. rujna 2004., Zajednički poslužitelj dosegnuo je 1,000.000 postavljenih datoteka 30. studenoga 2006. a trenutačno sadrži 86,900,103 datoteka i 84,927,951 zbirki medijskih datoteka (galerija). Više informacija o samom projektu Zajedničkoga poslužitelja možete naći na stranicama o općem odricanju od odgovornosti, na wikipedijinoj stranici o Zajedničkom poslužitelju te na stranici na Meta-Wikiju.

Za razliku od drugih repozitorija, Zajednički poslužitelj je projekt otvorenoga sadržaja pod licencijama slobodne dokumentacije. Svatko može slobodno kopirati, rabiti i mijenjati bilo koje datoteke sve dok navodi izvor i autora i objavljuje dalje pod istom licencijom. Baza Zajedničkoga poslužitelja i tekstovi na njoj licencirani su pod licencijom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima 3.0 Hrvatska (CC BY-SA 3.0 HR). Licencija svake pojedine datoteke može se naći na njenoj opisnoj stranici. Više informacija o ponovom korištenju možete naći na commons: reusing content outside Wikimedia i commons: first steps/Reuse.

Sudjelujte

Možete poboljšati Zajednički poslužitelj na način da radite ono što radite najbolje.

Doprinosite radom[edit]

Ako ste dobar fotograf, nemojte oklijevati doprinositi vrijednim slikama. Ako ste dobar dizajner, pogledajte koji nam dijagrami i animacije prijeko nedostaju. Ako ste dobar glazbenik ili filmski ili kazališni umjetnik, nemojte se ustručavati objaviti snimke Vaših nastupa pod licencijama slobodnoga sadržaja.

Doprinosite vještinama[edit]

Ne morate nužno postavljati svoje datoteke. Dosta je važnog posla oko održavanja:

Doprinosite vremenom[edit]

Ne morate biti ni dobar umjetnik niti dobar pisac tekstova. Ako ste sposobni napraviti red od kaosa, onda bi nam Vaša pomoć dobro došla!

Otvorite suradnički račun

Da biste bili u mogućnosti postavljati datoteke na Zajednički poslužitelj, trebate biti prijavljeni. Možete se registrirati na poveznici "Prijavi se / otvori novi suradnički račun" u gornjem desnom kutu i unijeti suradničko ime koje ćete koristiti prilikom postavljanja Vaših datoteka ili uređivanja slika i tekstova. Ako samo želite uređivati tekstove, ne morate biti prijavljeni, iako to snažno podupiremo. Ako ste načinili središnju prijavu, onda ste već prijavljeni ovdje.

Naputak za početnike

Nakon registracije, od velike će Vam pomoći biti stranica s prvim koracima za početnike te ČPP (FAQ). Tu ćete naći objašnjenja o tome kako prilagoditi sučelje (npr. jezik), kako postaviti datoteke te informacije o osnovama licenciranja. Ne morate imati tehničko predznanje. Budite odvažni doprinoseći i pretpostavite dobru namjeru drugih. Ovo je wiki – stvarno je jednostavan.

Više informacija dostupno je na portalu zajednice. Pitanja možete postaviti i u kafiću ili na kanalu IRC-a #wikimedia-commons.

Datoteke na Zajedničkome poslužitelju organizirane su po kategorijama i galerijama. Pregled upotrebljavanih kategorija dostupan je na glavnoj stranici.

Ostale usluge i programska oprema (softver)

Želite li postaviti velik broj slika, rabite program Commonist. Ako trebate dodatne informacije o alatima za pregled ili uređivanje sadržaja, pogledajte stranicu o softveru.

Nadamo se da ćete uživati ovdje i dobro se zabaviti.